lördag 2 mars 2013

Ladda ner guide till att scanna och digitalisera




Ur inledningen:
"Denna guide vänder sig till dig som tröttnat på att lägga ner tusentals kronor på kurslitteratur varje termin. Med de tips som ges här och med hjälp av utrustning för en engångskostnad på par hundralappar kommer du att kunna scanna in och digitalisera vilken litteratur du vill. Gör det en gång och den finns kvar för alltid.

Guiden har tagits fram av två anledningar. För det första: Den tekniska utveckling de senaste åren har skapat fantastiska möjligheter för spridning av information och kunskap. Publicering av vetenskapliga rön, forskningsresultat och rapporter går idag blixtsnabbt via nätet. Den allt snabbare snurrande informationskarusellen gör att data snabbt blir gammal och behovet av uppdaterade läromedel visar sig att att många kursböcker kommer ut med nya, uppdaterade upplagor med bara två eller tre år mellanrum.  I och med lanseringen av läsplattorna överbryggs nu slutligen den klyfta som funnits mellan att ha ett dokument tillgängligt och att kunna tillgodogöra sig det på ett fullgott sätt. Det är en inspirerande vision, ur såväl ett pedagogiskt, politiskt som ekologiskt perspektiv.

För oss studenter innebär den digitala kunskapsrevolutionen många fördelar. Vid våra händer kommer vi att ha möjligheten att nå alla tidigare generationers samlande vetande, rakt in i våra datorer och läsplattor.

Men det är på sin plats att poängtera att alla de fantasiska möjligheter som beskrivs ovan än så länge är just möjligheter. För alla är inte så glada över teknikens utveckling, tvärtom försöker vissa företagsintressen via lagstiftning sätta käppar i hjulet för en verklighet som redan är här.

Om den första anledningen till att vi tagit fram denna guide är teknikens möjligheter så är den andra betydligt dystrare. Dagens studenter lever under existensminimum och vi ser att högre utbildning i allt högre grad är en klassfråga. Efter några gyllene år med utbyggnad av högskolan och gynnsamma villkor verkar inställningen från dagens makthavare vara att det ska vara jobbigt att vara student. Och mycket riktigt, den hälft av studenterna som inte har sparpengar eller ekonomisk uppbackning från föräldrarna ligger riktigt pyrt till. Men nöden är uppfinningarnas moder, och sätter man studenten på svältkur får man räkna med att studenten biter tillbaka. Att scanna och digitalisera sin kurslitteratur är ett sätt för studenter att göra tillvaron mer dräglig.

Använd denna guide tillsammans med dina klasskamrater, gör det till en kollektiv process och sprid sedan vidare såväl erfarenheter som resultat av det ni scannat och digitaliserat!

Vissa har redan börjat och gått före. Fler kommer att ansluta sig längs vägen. En sak som är säker är att vi än så länge bara fått en försmak på den digitala kunskapsrevolutionen. Att stoppa framtiden som kapitalstarka påtryckargrupper försöker göra är ingenting som vi behöver oroa oss för. Det går inte att stoppa framtiden. Det, om inte annat, har historien lärt oss."

/Studenter för fri kurslitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar