onsdag 23 mars 2011

Ett brev från en direktör

From: Richard Vinde
To:  frikurslitteratur@gmail.com
Date23 mars 2011 11:37
SubjectUpphovsrättsintrång

Fri Kurslitteratur,

Svenska Läromedel är en branschorganisation för svenska läromedelsförlag. Vi verkar för kvalitativa läromedel som det viktigaste verktyget i skolan, högskolan och det livslånga lärandet.

En förutsättning för svenska läromedel är upphovsrätten. Sådan rätt har den som skapat ett litterärt verk, bl.a. kurslitteratur för högskolan. Upphovsrätt tillkommer författare och förlag.

Vi har uppmärksammat att på webbplatsen http://frikurslitteratur.wordpress.com/ finns flera verk utgivna av läromedelsförlag som är medlemmar i Svenska Läromedel. Verken har tillgängliggjorts utan förlagens tillstånd, d.v.s. i strid med upphovsrätten.

Den som handlar på detta sätt gör sig enligt 53 § upphovsrättlagen skyldig till upphovsrättsintrång.

Vi uppmanar därför Fri Kurslitteratur att genast ta bort alla upphovsrättsligt skyddade verk från webbplatsen.

Med vänliga hälsningar

Rickard Vinde
Direktör Svenska Läromedel


***


From: frikurslitteratur@gmail.com
Torickard.vinde@fsl.se
Date24 februari 2011 13:45
SubjectUpphovsrättsintrång



Svenska Läromedel,

Fri kurslitteratur är ett löst nätverk för svenska läromedelsscannare. Vi verkar för att fritt tillgängliggöra kvalitativa läromedel - det viktigaste verktyget i skolan, högskolan och det livslånga lärandet.

En problem för svenska läromedel är upphovsrätten. Sådan rätt har den som skapat ett litterärt verk, bl.a. kurslitteratur för högskolan. Upphovsrätten sätter förlagens bästa i första rummet men tar liten hänsyn till oss studenter och den situation vi tvingas verka under.

Vi vill uppmärksamma er på att webbplatsen http://frikurslitteratur.wordpress.com/, där flera verk utgivna av läromedelsförlag (som är medlemmar i Svenska Läromedel) inte längre är aktiv. Vi hänvisar er i fortsättningen till http://frikurslitteratur.blogspot.com/. Verken på sidan har tillgängliggjorts på begäran av studenter, d.v.s. de som behöver litteraturen men inte har råd att köpa den.

Att år efter år hålla Sveriges studenter på en ekonomisk nivå som ligger under existensminimum är inte schysst!

Vi uppmanar därför Svenska Läromedel att snarast tillgängliggöra alla upphovsrättsligt skyddade verk på förlaget.

Med vänliga hälsningar

/Studenter för en fri kurslitteratur
frikurslitteratur.blogspot.com


1 kommentar: